European Disability Card (EDC)

De European Disability Card (EDC) is een kaart die de toegang tot cultuur, sport en vrijetijdsbesteding wil bevorderen voor personen met een handicap. Op tal van plaatsen in België, maar ook in sommige andere Europese landen, biedt deze kaart voordelen bij culturele en sportieve activiteiten of simpelweg bij vrijetijdsbesteding.

Gebruik in Bonheiden

Initiatieven voor EDC-kaarthouders

Houders van een EDC-kaart kunnen genieten van volgende voordelen in Bonheiden:

 • EDC-kaarthouders kunnen tickets van voorstellingen georganiseerd door GC 't Blikveld kopen aan het voordelig tarief van een Vriendenpas zonder zelf een Vriendenpas te moeten aanschaffen.

 • EDC-kaart houders kunnen gebruik maken van enkele voordelen voor het bijwonen van voorstellingen georganiseerd door GC 't Blikveld
  • Voor de start van de verkoop van de tickets van voorstellingen kunnen EDC-kaarthouders hun tickets bestellen met aangifte van de voorkeurspositie in de zaal geïnspireerd door hun beperking. Voor rolstoelgebruikers zal een plaats op de eerste rij worden voorzien waarbij twee stoelen worden weggenomen om de rolstoel te kunnen plaatsen.
  • EDC-kaarthouders mogen de zaal bij een voorstelling betreden vóór het grote publiek.

 • Beroep doen op de faciliteiten van de bibliotheek gelijkaardig als de dienstverlening bij een minder mobiele gebruiker. Deze dienstverlening houdt volgende faciliteiten in:
  • Een lidmaatschap kost 5€ per jaar met een uitleentermijn van 4 weken. Daarmee ben je ook lid van de bibliotheken van Berlaar, Duffel, Heist-op-den-Berg, Lier, Nijlen, Putte en Sint-Katelijne-Waver
  • Boekendienst aan huis als je niet meer mobiel bent. In dat geval geldt een uitleentermijn van 6 weken.
  • Gratis lenen (gewone leentermijn) maken van middelen ter ondersteuning bij visuele beperkingen als deze beschikbaar zijn (Daisy-spelers, audio-boeken...).

 • EDC-kaarthouders kunnen gebruik maken van de individuele begeleiding bij sport- en jeugdkampen in zover beschikbaar. Net zoals de ondersteuning bij G-werking kunnen de EDC -kaarthouders gebruik maken van op maat voorziene begeleiding bij een sport- of jeugdkamp indien beschikbaar. In het programmaboekje van de vakantiekriebels zal een aanduiding gegeven worden wanneer dit voorzien wordt. Met behulp van het nog op te zetten vrijwilligersplatform kunnen hier extra begeleiders voor gevraagd worden.

Ondersteuningsmaatregelen voor EDC-kaarthouders

 • Begeleiding bij het aanvragen van een EDC-kaart. Potentiële kandidaten van een EDC-kaart kunnen deze kaart rechtstreeks aanvragen of hiervoor ondersteuning vragen bij het OCMW, bibliotheek of evenementenbalie in GC 't Blikveld.

 • Erkende sport- en jeugdverenigingen kunnen (financieel) gestimuleerd worden tot het nemen van initiatieven om EDC-kaarthouders te betrekken bij hun activiteiten of te integreren in hun verenigingswerking door middel van het bestaande ondersteuningsreglement (aanpassen van criteria, EDC-beleid gelijk stellen met G-werking).

 • Screening van gemeentelijk patrimonium op naleven van regels toegankelijkheid.

 • Er is bij de dienst Sport & Jeugd een plateau-fiets in het gratis aanbod van het uitleenmateriaal. EDC-kaarthouders woonachtig in Bonheiden-Rijmenam worden hiervan extra op de hoogte gesteld.

Extra info

Alle informatie over hoe je de kaart kan aanvragen en waar je hem kan gebruiken vind je hier. Of download de brochure.